Eerste grensoverschrijdende onderwijssymposium was een groot succes
01.02.24
Het eerste grensoverschrijdende onderwijssymposium werd met veel lof van de deelnemers ontvangen. Interessante en diverse workshops maakten het gemakkelijk voor belanghebbenden in het onderwijs om met elkaar in contact te komen en expertise uit te wisselen. Ook het pauzeprogramma voor informele uitwisseling, dat werd georganiseerd door de studenten van het Gilde, werd goed bezocht. Bezoekers en organisatoren zijn het erover eens: het symposium is zeker voor herhaling vatbaar. Het versterkt het netwerk en de uitwisseling.
Niken Slabbers van Gilde Opleidingen was duidelijk trots en opgelucht bij de afsluiting van het eerste Euregionale Onderwijssymposium in Venlo. Samen met lerares Carolien Scheible-Koster, Alice vom Dorp en Meena van Scharrel, beiden van het euregio-onderwijsteam, heeft ze sinds het begin van het schooljaar veel tijd gestoken in het project. Volgens Peter Thuis, voorzitter van Gilde, zijn er tal van mogelijkheden op de arbeidsmarkt als je je horizon verbreedt. "Daarom hechten we veel waarde aan interculturele vaardigheden en taalkennis. We zijn ook actief betrokken bij tal van projecten om het Euregionale onderwijs te bevorderen," benadrukte Thuis.
Maike Hajjoubi, directeur van euregio rijn-maas-noord, noemde verschillende onderwijsprojecten, maar benadrukte: "Er is nog veel te doen." Zo wil ze bijvoorbeeld bestaande Euregionale initiatieven bundelen, zoals het gezamenlijk gebruik van lesmateriaal, en meer Euregionale profielscholen zoals Sint Ursula in Horn oprichten. Ook een gezamenlijke website, vergelijkbaar met die voor de Grensinfopunten, is noodzakelijk. Meena van Scharrel kondigde de ontwikkeling van deze nieuwe website aan aan het einde van het symposium. Daarnaast pleitte Maike voor de uitbreiding van de Euregionale leerlijn.
Ze benadrukte ook de noodzaak om het onderwijsaanbod in de (eu)regio zichtbaarder te maken, zodat studenten worden gemotiveerd om later daar werk te zoeken. Omdat de geografische mobiliteit van MBO-studenten lager is dan die van HBO- en WO-afgestudeerden, is het vooral belangrijk dat zij de buurtaal Duits leren. De moderatie werd verzorgd door Martijn Spaargaren en Jan-Martin Ahrendt als duo. Twee onderzoekers van Nuffic vertelden wat Nederlandse studenten motiveert om stages in Duitsland te volgen. De hoofdrolspelers van de dag waren echter de studenten van Gilde zelf, die zich zeer professioneel bezighielden met het eten, de decoratie, de ontvangst, een wintermarkt op de parkeerplaats en een dansoptreden gaven.
De workshops werden geleid door Barbara Verbeek, Susanne Mans, Vincent Pijnenburg en Willem van Hees, terwijl de provincie Limburg een videoboodschap leverde.